Tuesday, August 21, 2012

NEW DELHI: To check spread of rumours which has led to exodus of northeastern people from certain states, government banned from today bulk SMSes and MMSes for 15 days across the country.

"We have banned bulk SMSes and MMSes for 15 days," Union Home Secretary RK Singh told PTI.

The decision was taken after reports of widespread circulation of SMSes and MMSes containing misleading information about Assam violence, threats to people of northeastern origin living in other parts of the country and doctored videos.

The Home Ministry has asked Department of Telecommunications to implement the order through the telecom operators.

From today onwards, no one will be able to send more than 5 SMSes in one go and more than 20 KB of data through mobile phones during the ban period.

The ban came into force after Prime Minister Manmohan Singh said that spread of rumours by miscreants had led to people belonging to the north east to flee from Bangalore, Pune and some other parts of the country.

Noting that the guilty should be brought to book, the Prime Minister said that at stake was not just unity and integrity of the country, but also communal harmony.

"Any miscreant fanning rumours should be brought to book," he said.

source : TOI

Monday, August 20, 2012

C Aptitude Test Question & Answers (2). (Paper)


Question & Answers (2)
Predict the output or error(s) for the following:
1.     struct aaa{
struct aaa *prev;
int i;
struct aaa *next;
};

main()
{
struct aaa abc,def,ghi,jkl;
int x=100;
 abc.i=0;abc.prev=&jkl;
 abc.next=&def;
 def.i=1;def.prev=&abc;def.next=&ghi;
 ghi.i=2;ghi.prev=&def;
 ghi.next=&jkl;
 jkl.i=3;jkl.prev=&ghi;jkl.next=&abc;
x=abc.next->next->prev->next->i;
printf(?%d?,x);
}
Answer:2
Explanation:
above all statements form a double circular linked list;
abc.next->next->prev->next->i
this one points to ?ghi? node the value of at particular node is 2.
2.       struct point
{
int x;
int y;
};
struct point origin,*pp;
main()
{
pp=&origin;
printf(?origin is(%d%d)\n?,(*pp).x,(*pp).y);
printf(?origin is (%d%d)\n?,pp->x,pp->y);
}
Answer:
origin is(0,0)
origin is(0,0)
Explanation:
pp is a pointer to structure. we can access the elements of the structure either with arrow mark or with indirection operator.
Note:
Since structure point  is globally declared x & y are initialized as zeroes
3.       main()
{
int i=_l_abc(10);
printf(?%d\n?,?i);
}
int _l_abc(int i)
{
return(i++);
}
Answer:9
Explanation:
return(i++) it will first return i and then increments. i.e. 10 will be returned.
4.       main()
{
char *p;
int *q;
long *r;
p=q=r=0;
p++;
q++;
r++;
printf(?%p?%p?%p?,p,q,r);
}
Answer: 0001?0002?0004
Explanation:
++ operator  when applied to pointers increments address according to their corresponding data-types.
5.      main()
{
char c=? ?,x,convert(z);
getc(c);
if((c>=?a') && (c<=?z'))
x=convert(c);
printf(?%c?,x);
}
convert(z)
{
return z-32;
}
Answer:
Compiler error
Explanation:
declaration of convert and format of getc() are wrong.
6.      main(int argc, char **argv)
{
printf(?enter the character?);
getchar();
sum(argv[1],argv[2]);
}
sum(num1,num2)
int num1,num2;
{
return num1+num2;
}
Answer:Compiler error.
Explanation:argv[1] & argv[2] are strings. They are passed to the function sum without converting it to integer values.
7.       # include
int one_d[]={1,2,3};
main()
{
int *ptr;
ptr=one_d;
ptr+=3;
printf(?%d?,*ptr);
}
Answer:
garbage value
Explanation:
ptr pointer is pointing to out of the array range of one_d.

C  Questions
Note :     All the programs are tested under Turbo C/C++ compilers.
It is assumed that,
Programs run under DOS environment,
The underlying machine is an x86 system,
Program is compiled using Turbo C/C++ compiler.
The program output may depend on the information based on this assumptions (for example sizeof(int) == 2 may be assumed).
Predict the output or error(s) for the following:
void main()
{
int  const * p=5;
printf(?%d?,++(*p));
}
Answer: Compiler error: Cannot modify a constant value.
Explanation:
p is a pointer to a ?constant integer?. But we tried to change the value of the ?constant integer?.
main()
{
char s[ ]=?man?;
int i;
for(i=0;s[ i ];i++)
printf(?\n%c%c%c%c?,s[ i ],*(s+i),*(i+s),i[s]);
}
Answer:
mmmm
aaaa
nnnn
Explanation:
s[i], *(i+s), *(s+i), i[s] are all different ways of expressing the same idea. Generally  array name is the base address for that array. Here s is the base address. i is the index number/displacement from the base address. So, indirecting it with * is same as s[i]. i[s] may be surprising. But in the  case of  C  it is same as s[i].
main()
{
float me = 1.1;
double you = 1.1;
if(me==you)
printf(?I love U?);
else
printf(?I hate U?);
}
Answer: I hate U
Explanation:
For floating point numbers (float, double, long double) the values cannot be predicted exactly. Depending on the number of bytes, the precession with of the value  represented varies. Float takes 4 bytes and long double takes 10 bytes. So float stores 0.9 with less precision than long double.
Rule of Thumb:
Never compare or at-least be cautious when using floating point numbers with relational operators (== , >, <, <=, >=,!= ) .
main()
{
static int var = 5;
printf(?%d ?,var?);
if(var)
main();
}
Answer: 5 4 3 2 1
Explanation:
When static storage class is given, it is initialized once. The change in the value of a static variable is retained even between the function calls. Main is also treated like any other ordinary function, which can be called recursively.
main()
{
int c[ ]={2.8,3.4,4,6.7,5};
int j,*p=c,*q=c;
for(j=0;j<5;j++) {
printf(? %d ?,*c);
++q;      }
for(j=0;j<5;j++){
printf(? %d ?,*p);
++p;      }
}
Answer : 2 2 2 2 2 2 3 4 6 5
Explanation:
Initially pointer c is assigned to both p and q. In the first loop, since only q is incremented and not c , the value 2 will be printed 5 times. In second loop p itself is incremented. So the values 2 3 4 6 5 will be printed.
main()
{
extern int i;
i=20;
printf(?%d?,i);
}
Answer: Linker Error : Undefined symbol ?_i?

Explanation:
extern storage class in the following declaration,
extern int i;
specifies to the compiler that the memory for i is allocated in some other program and that address will be given to the current program at the time of linking. But linker finds that no other variable of name i is available in any other program with memory space allocated for it. Hence a linker error has occurred .
main()
{
int i=-1,j=-1,k=0,l=2,m;
m=i++&&j++&&k++||l++;
printf(?%d %d %d %d %d?,i,j,k,l,m);
}
Answer : 0 0 1 3 1

Explanation :
Logical operations always give a result of 1 or 0 . And also the logical AND (&&) operator has higher priority over the logical OR (||) operator. So the expression  ?i++ && j++ && k++? is executed first. The result of this expression is 0    (-1 && -1 && 0 = 0). Now the expression is 0 || 2 which evaluates to 1 (because OR operator always gives 1 except for ?0 || 0? combination- for which it gives 0). So the value of m is 1. The values of other variables are also incremented by 1.
main()
{
char *p;
printf(?%d %d ?,sizeof(*p),sizeof(p));
}
Answer : 1 2

Explanation:
The sizeof() operator gives the number of bytes taken by its operand. P is a character pointer, which needs one byte for storing its value (a character). Hence sizeof(*p) gives a value of 1. Since it needs two bytes to store the address of the character pointer sizeof(p) gives 2.
main()
{
int i=3;
switch(i)
{
default:printf(?zero?);
case 1: printf(?one?);
break;
case 2:printf(?two?);
break;
case 3: printf(?three?);
break;
}
}
Answer : three


Explanation :
The default case can be placed anywhere inside the loop. It is executed only when all other cases doesn?t match.
main()
{
printf(?%x?,-1<<4);
}
Answer:
fff0
Explanation :
-1 is internally represented as all 1?s. When left shifted four times the least significant 4 bits are filled with 0?s.The %x format specifier specifies that the integer value be printed as a hexadecimal value.
main()
{
char string[]=?Hello World?;
display(string);
}
void display(char *string)
{
printf(?%s?,string);
}
Answer : Compiler Error : Type mismatch in redeclaration of function display

Explanation :
In third line, when the function display is encountered, the compiler doesn?t know anything about the function display. It assumes the arguments and return types to be integers, (which is the default type). When it sees the actual function display, the arguments and type contradicts with what it has assumed previously. Hence a compile time error occurs.
main()
{
int c=- -2;
printf(?c=%d?,c);
}
Answer : c=2;

Explanation:
Here unary minus (or negation) operator is used twice. Same maths  rules applies, ie. minus * minus= plus.
Note:
However you cannot give like ?2. Because ? operator can  only be applied to variables as a decrement operator (eg., i?). 2 is a constant and not a variable.
#define int char
main()
{
int i=65;
printf(?sizeof(i)=%d?,sizeof(i));
}
Answer : sizeof(i)=1

Explanation:
Since the #define replaces the string  int by the macro char
main()
{
int i=10;
i=!i>14;
Printf (?i=%d?,i);
}
Answer : i=0
Explanation:
In the expression !i>14 , NOT (!) operator has more precedence than ? >? symbol.  ! is a unary logical operator. !i (!10) is 0 (not of true is false).  0>14 is false (zero).
#include
main()
{
char s[]={?a',?b',?c',?\n?,'c?,'\0′};
char *p,*str,*str1;
p=&s[3];
str=p;
str1=s;
printf(?%d?,++*p + ++*str1-32);
}
Answer : 77

Explanation:
p is pointing to character ?\n?. str1 is pointing to character ?a? ++*p. ?p is pointing to ?\n? and that is incremented by one.? the ASCII value of ?\n? is 10, which is then incremented to 11. The value of ++*p is 11. ++*str1, str1 is pointing to ?a? that is incremented by 1 and it becomes ?b?. ASCII value of ?b? is 98.
Now performing (11 + 98 ? 32), we get 77(?M?);
So we get the output 77 :: ?M? (Ascii is 77).
#include
main()
{
int a[2][2][2] = { {10,2,3,4}, {5,6,7,8}  };
int *p,*q;
p=&a[2][2][2];
*q=***a;
printf(?%d?-%d?,*p,*q);
}
Answer : SomeGarbageValue?1

Explanation:
p=&a[2][2][2]  you declare only two 2D arrays, but you are trying to access the third 2D(which you are not declared) it will print garbage values. *q=***a starting address of a is assigned integer pointer. Now q is pointing to starting address of a. If you print *q, it will print first element of 3D array.

Aptitude Questions with answers (P-2)


1.If A is to be moved as one of the bookeepers,which
of the following
cannot be a possible working unit.

A.ABDEH
B.ABDGH
C.ABEFH
D.ABEGH

Ans.B


2.If C and F are moved to the new office,how many
combinations are
possible

A.1
B.2
C.3
D.4

Ans.A


3.If C is sent to the new office,which member of the
staff cannot go
with C

A.B
B.D
C.F
D.G

Ans.B


4.Under the guidelines developed,which of the
following must go to the
new office

A.B
B.D
C.E
D.G

Ans.A


5.If D goes to the new office,which of the following
is/are true

I.C cannot go
II.A cannot go
III.H must also go

A.I only
B.II only
C.I and II only
D.I and III only

Ans.D


42.After months of talent searching for an
administrative assistant to
the president of the college the field of applicants
has been narrowed
down to 5--A, B, C, D, E .It was announced that the
finalist would be
chosen after a series of all-day group personal
interviews were
held.The examining committee agreed upon the following
procedure

I.The interviews will be held once a week
II.3 candidates will appear at any all-day interview
session
III.Each candidate will appear at least once
IV.If it becomes necessary to call applicants for
additonal
interviews, no more 1 such applicant should be asked
to appear the
next week
V.Because of a detail in the written applications,it
was agreed that
whenever candidate B appears, A should also be
present.
VI.Because of travel difficulties it was agreed that C
will appear for
only 1 interview.
1.At the first interview the following candidates
appear A,B,D.Which
of the follwing combinations can be called for the
interview to be
held next week.

A.BCD
B.CDE
C.ABE
D.ABC

Ans.B


2.Which of the following is a possible sequence of
combinations for
interviews in 2 successive weeks

A.ABC;BDE
B.ABD;ABE
C.ADE;ABC
D.BDE;ACD

Ans.C


3.If A ,B and D appear for the interview and D is
called for
additional interview the following week,which 2
candidates may be
asked to appear with D?

I. A
II B
III.C
IV.E
A.I and II
B.I and III only
C.II and III only
D.III and IV only

Ans.D


4.Which of the following correctly state(s) the
procedure followed by
the search committee

I.After the second interview all applicants have
appeared at least once
II.The committee sees each applicant a second time
III.If a third session,it is possible for all
applicants to appear at
least twice

A.I only
B.II only
C.III only
D.Both I and II

Ans.A


43. A certain city is served by subway lines A,B and C
and numbers 1 2
and 3
When it snows , morning service on B is delayed
When it rains or snows , service on A, 2 and 3 are
delayed both in the
morning and afternoon
When temp. falls below 30 degrees farenheit afternoon
service is
cancelled in either the A line or the 3 line,
but not both.
When the temperature rises over 90 degrees farenheit,
the afternoon
service is cancelled in either the line C or the
3 line but not both.
When the service on the A line is delayed or
cancelled, service on the
C line which connects the A line, is delayed.
When service on the 3 line is cancelled, service on
the B line which
connects the 3 line is delayed.
Q1. On Jan 10th, with the temperature at 15 degree
farenheit, it
snows all day. On how many lines will service be
affected, including both morning and afternoon.
(A) 2
(B) 3
(C) 4
(D) 5
Ans. D

Q2. On Aug 15th with the temperature at 97 degrees
farenheit it begins
to rain at 1 PM. What is the minimum number
of lines on which service will be affected?
(A) 2
(B) 3
(C) 4
(D) 5
Ans. C

Q3. On which of the following occasions would service
be on the
greatest number of lines disrupted.
(A) A snowy afternoon with the temperature at 45
degree farenheit
(B) A snowy morning with the temperature at 45 degree
farenheit
(C) A rainy afternoon with the temperature at 45
degree farenheit
(D) A rainy afternoon with the temperature at 95
degree farenheit
Ans. B

44. In a certain society, there are two marriage
groups, red and
brown. No marriage is permitted within a group. On
marriage, males
become part of their wives groups; women remain in
their own group.
Children belong to the same group as their parents.
Widowers and
divorced males revert to the group of their birth.
Marriage to more
than one person at the same time and marriage to a
direct descendant
are forbidden
Q1. A brown female could have had
I. A grandfather born Red
II. A grandmother born Red
III Two grandfathers born Brown
(A) I only
(B) III only
(C) I, II and III
(D) I and II only
Ans. D

Q2. A male born into the brown group may have
(A) An uncle in either group
(B) A brown daughter
(C) A brown son
(D) A son-in-law born into red group
Ans. A

Q3. Which of the following is not permitted under the
rules as stated.
(A) A brown male marrying his father's sister
(B) A red female marrying her mother's brother
(C) A widower marrying his wife's sister
(D) A widow marrying her divorced daughter's
ex-husband
Ans. B

Q4. If widowers and divorced males retained their
group they had upon
marrying which of the following would be permissible (
Assume that no
previous marriage occurred)
(A) A woman marrying her dead sister's husband
(B) A woman marrying her divorced daughter's
ex-husband
(C) A widower marrying his brother's daughter
(D) A woman marrying her mother's brother who is a
widower.
Ans. D

Q5. I. All G's are H's
II. All G's are J's or K's
III All J's and K's are G's
IV All L's are K's
V All N's are M's
VI No M's are G's
45. There are six steps that lead from the first to
the second floor.
No two people can be on the same step
Mr. A is two steps below Mr. C
Mr. B is a step next to Mr. D
Only one step is vacant ( No one standing on that step
)
Denote the first step by step 1 and second step by
step 2 etc.
1. If Mr. A is on the first step, Which of the
following is true?
(a) Mr. B is on the second step
(b) Mr. C is on the fourth step.
(c) A person Mr. E, could be on the third step
(d) Mr. D is on higher step than Mr. C.
Ans: (d)
2. If Mr. E was on the third step & Mr. B was on a
higher step than
Mr. E which step must be vacant
(a) step 1
(b) step 2
(c) step 4
(d) step 5
(e) step 6
Ans: (a)
3. If Mr. B was on step 1, which step could A be on?
(a) 2&e only
(b) 3&5 only
(c) 3&4 only
(d) 4&5 only
(e) 2&4 only
Ans: (c)
4. If there were two steps between the step that A was
standing and
the step that B was standing on, and A was on a higher
step than D , A
must be on step
(a) 2
(b) 3
(c) 4
(d) 5
(e) 6
Ans: (c)

5. Which of the following is false

i. B&D can be both on odd-numbered steps in one
configuration
ii. In a particular configuration A and C must either
both an odd
numbered steps or both an even-numbered steps
iii. A person E can be on a step next to the vacant
step.
(a) i only
(b) ii only
(c) iii only
(d) both i and iii
Ans: (c)

46. Six swimmers A, B, C, D, E, F compete in a race.
The outcome is as
follows.
i. B does not win.
ii. Only two swimmers separate E & D
iii. A is behind D & E
iv. B is ahead of E , with one swimmer intervening
v. F is a head of D
1. Who stood fifth in the race ?
(a) A
(b) B
(c) C
(d) D
(e) E
Ans: (e)
2. How many swimmers seperate A and F ?
(a) 1
(b) 2
(c) 3
(d) 4
(e) cannot be determined
Ans: (d)
3. The swimmer between C & E is
(a) none
(b) F
(c) D
(d) B
(e) A
Ans: (a)


4. If the end of the race, swimmer D is disqualified
by the Judges
then swimmer B finishes in which place
(a) 1
(b) 2
(c) 3
(d) 4
(e) 5
Ans: (b)
47. Five houses lettered A,B,C,D, & E are built in a
row next to each
other. The houses are lined up in the order A,B,C,D, &
E. Each of the
five houses has a colored chimney. The roof and
chimney of each
housemust be painted as follows.
i. The roof must be painted either green,red ,or
yellow.
ii. The chimney must be painted either white, black,
or red.
iii. No house may have the same color chimney as the
color of roof.
iv. No house may use any of the same colors that the
every next house
uses.
v. House E has a green roof.
vi. House B has a red roof and a black chimney
1. Which of the following is true ?
(a) At least two houses have black chimney.
(b) At least two houses have red roofs.
(c) At least two houses have white chimneys
(d) At least two houses have green roofs
(e) At least two houses have yellow roofs
Ans: (c)
2. Which must be false ?
(a) House A has a yellow roof
(b) House A & C have different color chimney
(c) House D has a black chimney
(d) House E has a white chimney
(e) House B&D have the same color roof.
Ans: (b)
3. If house C has a yellow roof. Which must be true.
(a) House E has a white chimney
(b) House E has a black chimney
(c) House E has a red chimney
(d) House D has a red chimney
(e) House C has a black chimney
Ans: (a)
4. Which possible combinations of roof & chimney can
house
I. A red roof 7 a black chimney
II. A yellow roof & a red chimney
III. A yellow roof & a black chimney

(a) I only
(b) II only
(c) III only
(d) I & II only
(e) I&II&III
Ans: (e)
48. Find x+2y
(i). x+y=10
(ii). 2x+4y=20
Ans: (b)


49. Is angle BAC is a right angle
(i) AB=2BC
(2) BC=1.5AC
Ans: (e)
50. Is x greater than y
(i) x=2k
(ii) k=2y
Ans: (e)